Besplatna dostava za porudžbine iznad 2500 dinara Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Šta je kortizol i kako može da ugrozi vaše zdravlje?

Kortizol je steroidni hormon koji proizvode nadbubrežne žlezde (nalaze se na vrhu svakog bubrega). Kada se pusti u krvotok, kortizol može delovati na mnogo različitih delova tela i ima brojne korisne funkcije:

 • pomaže telu da reaguje na stres ili opasnost
 • povećava metabolizam glukoze u telu
 • kontroliše krvni pritisak
 • smanjuje upalu

Kortizol je takođe potreban za odgovor na takozvani instinkt “borba ili let” u hitnim slučajevima, što je zdrav, prirodan odgovor na uočene pretnje. Uz to, upravo je to hormon koji nam pomaže da se ujutru probudimo.

A sad sledi veliko ALI (jer uvek ima neko ali što devojci sreću kvari) – povišeni nivo kortizola može i ozbiljno da ugrozi vaše zdravlje. 

Evo kako:

Kortizol stimuliše mehanizam “opasnosti” i podstiče odgovor tela na stres

Porastom nivoa kortizola u krvi dolazi do oslobađanja aminokiseline iz mišića, glukoze iz jetre, kao i masnih kiselina iz masnog tkiva u naš krvotok. To je način da telo pristupi ogromnim količinama energije veoma brzo, što je naravno bitno ako se susretnete sa medvedom ili se nađete u nekoj manje egzotičnoj, ali ipak neposrednoj opasnosti.

Međutim, problem nastaje onda kada (svesno ili nesvesno) stimulišemo ovaj hormon ispijanjem velikih doza kofeina ili kada smo pod hroničnim stresom kojeg se ne oslobađamo. Tada ulazimo u začarani krug – ne pružamo priliku telu da adekvatno reaguje na navalu energije (na primer intenzivnom fizičkom aktivnošću), pa povišeni nivoi hormona nastavljaju da stimulišu oslobađanje još veće količine kortizola.

A taj začarani krug onda dovodi do brojnih problema:

Poremećen imuno sistem

Povišen nivo kortizola negativno utiče na timus (jednu od glavnih žlezda koja reguliše imunitet) i tako sprečava proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca. 

Na početku imuni sistem reaguje burno (na primer, pojava alergija, sindroma iritabilnog kolona, reumatoidnog artritisa i sl.), a duža izloženost visokom nivou kortizola može čak dovesti do toga da ćelije “napadnu” sopstveno tkivo, što prouzrokuje autoimune bolesti.

Gojaznost, srčane bolesti i dijabetes

Dugoročna izloženost hormonima stresa remeti metabolizam i dovodi do: 

 • povećanog nivoa šećera u krvi
 • viskog nivoa holesterola
 • povišenog krvnog pritiska
 • povećanja broja kilograma (stres stimuliše želju za slatkim, kaloričnom hranom i ugljenim hidratima)

Ako imate nataložene masnoće u predelu stomaka, jedan od “krivaca” može biti i kortizol, jer zbog njegovog povišenig nivoa sagorevamo šećere, a skladištimo masnoću. 

Gastrointestinalni problemi

Pošto kortizol sprečava rast korisne mikroflore u crevima, smanjuje se populacija dobrih bakterija, što za posledicu može da ima češće prehlade, glavobolje, dijareju i poremećaje u varenju.

Osim toga, povišen nivo kortizola (posebno ako je stimulisan kofeinom koji i inače dovodi do problema poput gorušice), “oduzima” energiju iz gastrointestinalnog trakta. Tako se smanjuje proizvodnja enzima za probavu hrane, kao i apsorpcija minerala i drugih hranljivih materija. 

Promena raspoloženja i depresija

Razlog za nagle promene raspoloženja, anksioznost i depresivan osećaj takođe može biti dugoročno povišen nivo takozvanih hormona stresa – adrenalina i kortizola.

Zašto? Zato što negativno utiču na proizvodnju neurotransmitera serotonina i dopamina, koji su poznati i kao “hormoni sreće” jer njihova visoka koncentracija u našem organizmu povećava osećaj zadovoljstva, radosti i bliskosti.

Umor i nesanica 

Kada se prirodno proizvodi u telu i ima izbalansiran nivo, kortizol nam pomaže da se probudimo i postanemo aktivni ujutru (najviši nivo dostiže oko 8 časova). Ali, ako smo pod hroničnim stresom, naše nadbubrežne žlezde proizvode kortizol u velikim koncentracijama, tako da je jutranji nivo nizak.

Onda rešimo da to popravimo sa 2-3 šoljice kafe tokom dana i tako veštački podignemo kortizol, što dovodi do daljih poremećaja u biološkim ritmovima našeg organizma. Tako, na primer, visok nivo kortizola remeti san – sprečava faze dubokog sna u kojim se telo najviše odmara i obnavlja.

Starenje kože

Poslednje, ali ne i najmanje važno – zbog povišenog nivoa kortizola možemo izgledati starije. 

Pošto dovodi do dehidratacije i smanjuje kolagen i elastin (čiji nivo se ionako smanjuje tokom godina), zbog dejstva kortizola naša koža može delovati beživotno i podložnija je ranijem nastanku bora.

Ako ste pomalo zabrinuti sada kada ste sve ovo pročitali, razumemo vas. Ali, mi nismo to da bismo samo pričali o problemima, već i da ponudimo rešenja.

I zato prelazimo na:

6 saveta kako da smanjite proizvodnju kortizola

Smanjite unos kofeina

S obzirom na to koliko smo ga puta pomenuli, sigurno ste već shvatili da kofein baš i nije bezopasan po naš organizam. Naime, najbrži način da smanjite proizvodnju kortizola je da eliminišete ili značajno ograničite unos kofeina. Samo 200 mg kofeina (količina koja se nalazi u većoj šolji kafe) nakon sat vremena od ispijanja uvećava nivo kortizola za čak 30 posto. Osim toga, kortizol može nakon ove šolje kafe ostati na povišenom nivou i narednih 18 sati.

Spavajte dublje i duže

Učinite sve što je potrebno da se vaše telo oporavi i odmori tokom kvalitetnog sna:

 • osmislite svoje večernje rituale koji će vam pomoći da se uspavate
 • izbegavajte ekrane (TV, telefon, laptop, tablet) najmanje sat vremena pre spavanja
 • pomozite svom telu da proizvede dovoljne količine melatonina – hormona koji regiliše ciklus spavanja i budnog stanja (možete to da učinite i upotrebom melatonina u obliku suplemenata)
Melatonin, 60 mikrotableta
Za kvalitetniji san

Kada smo naspavani, potrebno nam je manje kofeina i generalno se lakše nosimo sa stresnim situacijama. 

Vežbajte

Vežbanje je najbolji ventil za nakupljenu energiju.

To može da podrazumeva žustro hodanje, trčanje, vožnju biciklom ili vežbe u teretani, ali i vođenje psa u šetnju ili plesanje uz omiljenu muziku. Stručnjaci preporučuju da vežbamo minimalno 30 minuta, barem 3 puta nedeljno.

Osim što poboljšava zdravlje i smanjuje stres, vežbanje opušta napete mišiće i pomaže vam da bolje spavate. Pošto uzrokuje otpuštanje endorfina u krvotok (još jedan “hormon sreće”), vežbanje je i korisno oružje u borbi protiv stresa i anksioznosti.

Držite šećer u krvi pod kontrolom

Izbegavajte šećer i rafinisane ugljene hidrate. Dajte prednost izbalansiranim obrocima u kojima ima proteina, zdravih masnoća (poput omega-3) i kompleksnih ugljenih hidrata.

Uz to, unosite i dovoljno tečnosti (naročito vode) i pomoći ćete telu da drži nivo kortizola pod kontrolom.

Meditirajte ili pronađite neki drugi način da se opustite

Ako već niste do sada, krenite i vi stopama Novaka Đokovića i počnite da meditirate.

Meditacija ima brojne koristi:

 • smanjuje nivo stresa
 • pomaže nam da se lakše nosimo sa stresnim situacijama
 • doprinosi da se osećamo odmornije i opuštenije
 • može da ublaži bol
 • snižava krvni pritisak
 • poboljšava imunitet, koncentraciju, pamćenje i kreativnost

Iako postoje brojne tehnike, probajte najjednostavniji način, a to je svesno disanje.

Meditacije baš i nije aktivnost za vas ili pak želite da na još neki način smanjite štetne posledice stresa po svoj organizam? Možete i da koristite tehnike koje doprinose relaksaciji i preovladavanju stresa:

 • joga
 • vežbe disanja
 • pisanje terepeutskog dnevnika
 • mindfulness tehnike
 • vežbe opuštanja mišića

Pronađite ono što vam odgovara i krenite već danas – vaše telo će vam biti zahvalno.

Dopunite svoju ishranu antistres suplementima

Ovi suplementi neće smanjiti nivo kortizola, ali će vam pomoći da ojačate imuni sistem i umanjite uticaj stresa na telo:

TerraNova Pantotenska kiselina

Sem magnezijuma, pantotenska kiselina je najvažniji pojedinačni nutrijent u kontroli odgovora organizma na stres, najviše zbog njene uloge u proizvodnji hormona stresa. Pantotenska kiselina je takođe neophodna za metabolizam masti, funkciju nervnog sistema i zdravlje kose. 

Da bi ostvarila svoju ulogu, pantotenska kiselina mora da se konvertuje do svog aktivnog koenzima pantetina, procesom koga mogu da ometaju brojni faktori. 

Iz ovog razloga, Terranova preparat Pantotenska kiselina kompleks sadrži ne samo pantotensku kiselinu, već i pomenuti biološki aktivan koenzim pantetin (u odnosu 4:1). Magnifood kompleks u ovom preparatu sadrži hranu bogatu drugim antistres hranljivim materijama poput magnezijuma, B vitamina (iz pirinčanih mekinja) i vitamina C (iz šipurka). Seme zelenog ovsa deluje umirujuće na nervni sistem, a a bosiljak reguliše nivo kortizola u organizmu.

TerraNova Pantotenska kiselina je odličan izbor za vas ako ste u potrazi za preparatom koji smanjuje stres i deluje umirujuće na nervni sistem.

Terranova pantotenska kiselina, 250mg
Dodatak ishrani na bazi vitamina B5

SOLGAR BETA IMUNO COMPLEX

Solgarov nedavno formulisani Beta glukan – imuno kompleks sadrži sastojke koji, prema istraživanjima, pospešuju normalnu funkciju imunog sistema. Ova jedinstvena kombinacija beta-1,3/1,6-glukana, zove, Estera-C®, vitamina D3, cinka, bakra i selena pomaže u održavanju funkcije imunog sistema tokom perioda u kojima telo može biti podložno razvoju bolesti, kao što su zimski meseci ili stresni periodi.

ASHVAGANDHA KAPSULE

Suplement koji će doprineti poboljšanju osećanja fizičkog i psihičkog blagostanja je i preparat ASHVAGANDHA – prirodna podrška u užurbanosti svakodnevnog života, u kapsuli.

Ovaj dijetetski proizvod:

 • oslobađa od stresa
 • podiže energiju 
 • poseduje opšti podmlađujući efekat
 • doprinosi vitalnosti, otpornosti prema stresu, emotivnoj stabilnosti, kao i mentalnoj i fizičkoj izdržljivosti

Uz to, aktivni sastojci proizvoda pospešuju i učenje, pamćenje i mentalne funkcije.

ODOVAL S

Odoval S je biljni proizvod na bazi matičnjaka i valerijane. Povoljno deluje na ublažavanje uznemirenosti i razdražljivosti, kao i drugih tegoba nastalih usled hroničnog stresa. 

Može se koristiti i kao pomoć za opuštanje kod nesanice i čestog buđenja tokom noći koji su posledica psihičke napetosti i uznemirenosti, jer olakšava uspavljivanje i omogućava kvalitetan san.

MaxMedica PRO NERV

MaxMedica Pro Nerv će vas dejstvom aktivnih sastojaka maticnjaka i valerijane umiriti i tako smanjiti arterijski pritisak koji je posledica napetosti. Ne stvara zavisnost ni nakon duže primene. Sadrži i prirodne boje (flavonoide) koji su antioksidansi i smanjuju oksidativni stres, što znači da vas štite i od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Sadrži 100% prirodne sastojke, napravljene pažljivom kombinacijom valerijane, matičnjaka i gloga vrhunskog kvaliteta.

MaxMedica pro nerv, 30 kapsula
Dijetetski suplement na biljnoj bazi za umirenje

Ako se odlučite za bilo koji od ovih suplemenata, čekaju vas na apotekamo.rs po non-stop dobrim cenama. Uz to, obezbedili smo za vas i besplatnu dostavu (bez obzira na iznos/težinu porudžbine) i poklon uz svaku porudžbinu.

Uzmite zdravlje u svoje ruke – danas je to važnije nego ikada.