Besplatna dostava za porudžbine iznad 2500 dinara Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Sve što treba da znate o menstrualnim čašicama: Vodič za početnice

Menstrualne čašice postaju sve popularnije, što ne čudi kada se uzmu u obzir njihove prednosti. Ova alternativa tamponima i higijenskim ulošcima ne samo da čuva naše zdravlje i pruža maksimalnu udobnost tokom “onih dana”, već i štiti planetu i pomaže nam da uštedimo novac.

Ako ste već čuli za menstrualne čašice (i možda i razmišljali da ih kupite), ali niste sasvim sigurne šta su, kako ih odabrati i koristiti, redovi koji slede su za vas. Hajde da vidimo zašto su menstrualne čašice pravi izbor za vas.

Šta su menstrualne čašice?

Menstrualne čašice su inovativni proizvod u oblasti intimne higijene žena, koji predstavlja revolucionarni pomak u načinu na koji žene pristupaju svojim menstrualnim ciklusima.

Ove fleksibilne posude u obliku zvona dizajnirane su da se udobno smeste unutar vagine tokom menstruacije. Izrađene su od medicinskog silikona, lateksa ili termoplastičnog elastomera, materijala koji su bezbedni za dugotrajni kontakt sa unutrašnjom vaginalnom sredinom. Ovi materijali su hipoalergenski, ne sadrže štetne hemikalije i ne remete prirodni pH vagine.

Sada kada znamo šta su mestrualne čašice, hajde da zajedno otkrijemo:

Top 5 prednosti menstrualnih čašica

Žene širom sveta koriste menstrualne čašice iz razloga kao što su:

Funkcionalnost i ekološki aspekt

Za razliku od tampona i uložaka koji upijaju krv, menstrualne čašice je prikupljaju. To omogućava da se čašica koristi višekratno, što je čini izuzetno ekološki prihvatljivom. Jedna čašica može trajati godinama, čime se drastično smanjuje količina menstrualnog otpada na mesečnom nivou. S obzirom na to da jedna žena tokom svog reproduktivnog doba može iskoristiti hiljade tampona i uložaka, upotreba menstrualne čašice značajno doprinosi očuvanju naše planete.

Zdravstveni benefiti

Menstrualne čašice ne sadrže hemikalije, dioksin ili veštačka vlakna koja se često nalaze u tamponima i ulošcima. Ovi materijali mogu izazvati iritaciju, alergijske reakcije, pa čak i doprineti većem riziku od sindroma toksičnog šoka. Sa menstrualnim čašicama, ovakvi rizici su znatno smanjeni. Takođe, čašice ne aposrbuju prirodnu vlažnost vagine, što je važno za njen mikrobiološki balans.

Raznovrsnost i prilagodljivost

Na tržištu su dostupne različite veličine i oblici menstrualnih čašica, što omogućava svakoj ženi da pronađe model koji joj najviše odgovara. Veličina se obično bira na osnovu starosti, jačine menstrualnog ciklusa, i istorije porođaja. 

Praktičnost i udobnost

Mnoge žene koji su prešle na menstrualne čašice ističu povećani komfor i praktičnost. Menstrualne čašice se, kada su pravilno umetnute, obično ne osećaju unutar tela. Mogu se nositi do 12 sati (zavisno od obilnosti ciklusa), što znači manje brige i manje poseta toaletu. 

Bez obzira da li ste kod kuće, na poslu, u teretani, na putovanju, u bazenu ili na moru, menstrualne čašice su fleksibilne i prilagođavaju se vašim potrebama. Njihova diskretnost i jednostavnost upotrebe čine ih savršenim rešenjem za žene koje su stalno u pokretu. 

Uz to, zahvaljujući svojoj sposobnosti da prikupljaju više krvi u odnosu na tampone i uloške, menstrualne čašice smanjuju brige oko curenja i neprijatnih mirisa, naročito tokom težih dana menstrualnog ciklusa. Ovo daje dodatni osećaj sigurnosti i samopouzdanja.

Ekonomičnost

Iako inicijalna investicija u menstrualnu čašicu može biti veća u poređenju sa kupovinom pakovanja tampona ili uložaka, dugoročno gledano, menstrualne čašice su znatno ekonomičnija opcija. Budući da traju godinama, troškovi na godišnjem nivou su znatno niži. Na primer, 2 menstrualne čašice će vas koštati oko 7.000 dinara i možete ih (uz pravilno održavanje) koristiti barem 4 godine. Za taj vremenski period ćete na uloške potrošiti minimum 15.000 dinara. Zato kupovina čašica predstavlja značajnu uštedu, naročito uzimajući u obzir da će većina žena koristiti menstrualne proizvode tokom nekoliko decenija svog života.

Kako odabrati veličinu i model

Izbor prave veličine i modela je ključan za udobnost i efikasnost. Svaka žena je jedinstvena, pa stoga i potrebe za odgovarajućom menstrualnom čašicom variraju. U redovima koji slede ćemo zato razmotriti bitne faktore prilikom odabira:

Razumevanje veličina

Menstrualne čašice uglavnom dolaze u dve osnovne veličine – manja i veća:

  • tinejdžerke i mlađe korisnice često se odlučuju za manju veličinu
  • ako imate obilne menstruacije, veća čašica je bolji izbor
  • ženama koje su imale vaginalni poređaj često je potrebna veća veličina
  • ukoliko imate nizak grlić materice, manja čašica može biti pogodnija

Modeli čašica

Modeli se razlikuju po obliku, fleksibilnosti i dizajnu ručki:

  • neki modeli su uži i duži, dok su drugi širi i kraći; oblik koji odaberete treba da odgovara vašoj anatomiji
  • mekše čašice mogu biti udobnije za neke korisnice (zahtevaju samo malo više veštine pri nameštanju kako bi se pravilno otvorile unutar vagine); tvrđe čašice se lakše otvaraju, ali mogu biti manje udobne
  • ručke na dnu čašice pomažu pri njenom uklanjanju – neki modeli imaju duže petlje, dok drugi imaju kratke ručke ili čak ravnu površinu

Materijali

Većina menstrualnih čašica je napravljena od medicinskog silikona, ali postoje i modeli od lateksa ili termoplastičnog elastomera. Ako ste alergični na lateks, izbegavajte čašice napravljene od ovog materijala.

Vreme je da probate Greta menstrualnu čašicu

Izbor prave veličine i modela menstrualne čašice je esencijalan za udobno i efikasno korišćenje. Uvažavanje vaših ličnih potreba, anatomije i životnog stila pomoći će vam da pronađete čašicu koja vam savršeno odgovara. Kao i kod drugih proizvoda, možda ćete morati da isprobate nekoliko različitih modela pre nego što pronađete onaj koji vam najviše odgovara. 

Ne oklevajte da eksperimentišete i konsultujte se sa ginekologom ako imate dodatnih pitanja ili nedoumica. S pravim izborom, menstrualna čašica može postati vaš najbolji saveznik tokom menstruacije, pružajući vam udobnost, sigurnost i slobodu.

Mi vam preporučujemo Greta menstrualnu čašicu, poznatog EU brenda Platanomelon. Ova čašica ima sve zdravstvene sertifikate EU i do sada je prodata u nekoliko miliona primeraka.  Odlikuje se udobnošću i jednostavnošću korišćenja, a zahvaljujući izuzetno fleksibilnom materijalu od kojeg je napravljena, zaboravićete da je uopšte i nosite. Greta je dizajnirana tako da je njeno stavljanje i uklanjanje izuzetno lako, što je čini savršenim izborom za one koje tek počinju da koriste menstrualne čašice.

Razvijena uz pomoć korisnika Platanomelon-a (najveće evropske online zajednice posvećene intimnom zdravlju), ova čašica ima inovativni sistem protiv curenja koji pruža dodatnu sigurnost i samopouzdanje tokom celog dana. Osim toga, Greta poseduje i sistem za lakše pražnjenje, koji omogućava jednostavno ispuštanje menstrualne krvi, doprinoseći praktičnosti i efikasnosti korišćenja.

Obezbeđuje dugotrajnu zaštitu do 12 sati, pa je pogodna čak i za žene sa obilnom menstruacijom. Napravljena je od izuzetnog kvalitetnog hipoalergijskig silikona (bez lateksa i ftalata) u providnoj ružičastoj boji, što olakšava pranje i pregled unutrašnjosti čašice. Ergonomski dizajnirana, Greta se savršeno prilagođava svakoj vagini, obezbeđujući udobnost i neometano korišćenje. Dodatno, na dnu čašice se nalazi trakica koja olakšava pronalazak i uklanjanje, čineći ceo proces brzim i jednostavnim.

Dostupna je u dve veličina – mala ima kapacitet od 20ml, a velika od 30ml. U pakovanju ćete pronaći i detaljno uputstvo za upotrebu, koje vam pruža sve potrebne informacije za bezbrižan početak korišćenja ove menstrualne čašice.

Kako se koriste menstrualne čašice

Korišćenje menstrualne čašice može izgledati zastrašujuće na prvi pogled, ali sa pravim uputstvom i malo prakse, postaje jednostavan i rutinski deo menstrualne nege:

Umetanje

  1. Operite ruke – pre nego što dodirnete menstrualnu čašicu, važno je dobro oprati ruke sapunom i vodom kako biste sprečili unos bakterija.
  2. Pronađite udobnu poziciju – mnogim ženama je najlakše da umetnu čašicu dok sede na wc šolji, čuče ili stoje s jednom nogom podignutom na ivicu kade.
  3. Izaberite tehniku sklapanja – postoje različite tehnike sklapanja čašice, kao što su savijanje na pola ili C-savijanje (čašica se presavija na pola i zatim ponovo na pola, formirajući oblik slova “C”). Eksperimentišite kako biste pronašli tehniku koja vam najviše odgovara.
  4. Polako umetnite čašicu – usmerite sklopljenu čašicu prema gore i unazad prema donjem delu leđa, a ne direktno prema gore. Lagano gurnite čašicu unutra dok ne osetite da je potpuno unutar vagine. 
  5. Kada ste umetnuli čašicu u vaginu, važno je osigurati da se ona potpuno otvorila. To možete učiniti tako što ćete: 
  • nežno pritisnuti dno čašice prstom
  • polako preći prstom po rubovima čašice da biste proverili da nema preklopa ili udubljenja; ako osetite da je čašica još uvek delimično sklopljena, možda će biti potrebno malo je pomeriti ili rotirati da bi se potpuno otvorila
  • proveriti da li se stvorio vakum – nežno povucite ručku ili dno čašice; ako osetite blagi otpor, to znači da je vakuum uspostavljen i da je čašica pravilno postavljena

Ako je čašica pravilno postavljena, ne biste trebalo da osećate nelagodnost ili bol.

Uklanjanje

  1. Operite ruke pre nego što krenete da uklonite čašicu.
  2. Kao i prilikom umetanja, pronađite poziciju koja vam najviše odgovara.
  3. Uz lagani pritisak mišićima vagine, pokušajte da blago pomerite čašicu nadole dok pod prstima ne osetite ručku ili dno čašice.
  4. Nežno stisnite dno čašice – ovim stiskanjem prekinućete vakuum koji drži čašicu unutar vagine.
  5. Držeći dno čašice, polako je izvucite iz vagine, pazeći da je držite uspravno kako biste izbegli prosipanje sadržaja.
  6. Ispraznite sadržaj čašice u toalet i isperite je pre ponovnog umetanja ili pre odlaganja (u redovima koji slede čeka vas detaljno uputstvo o čišćenju i održavanju).

Dodatni saveti

Umetanje i uklanjanje menstrualne čašice postaje lakše sa praksom, a ovi dodatni saveti će vam takođe biti od koristi:

  • budite strpljive – može biti potrebno nekoliko pokušaja da se naviknete na proces
  • relaksacija je ključna – što ste opušteniji, to će proces biti lakši
  • vežbajte – kada tek počinjete da koristite čašice, vežbajte umetanje i uklanjanje čašice pre početka menstrualnog ciklusa

Čišćenje i održavanje menstrualnih čašica

Pravilno čišćenje i održavanje menstrualne čašice doprinosi očuvanju vašeg zdravlja i produžava vek trajanja čašice. Za njenu bezbednu i dugotrajnu upotrebu važno je:

Svakodnevno čišćenje tokom menstruacije

Ispraznite i isperite

Menstrualnu čašicu je preporučljivo prazniti na 4 do 12 sati, u zavisnosti od jačine menstrualnog ciklusa. Nakon pražnjenja, isperite čašicu pod mlazom mlake vode (kombinacija vruće vode i krvi ostavlja fleke). Ukoliko ste u javnom toaletu i nemate pristup umivaoniku, možete koristiti bocu s vodom za ispiranje čašice ili vlažne maramice namenjene za intimnu negu.

Obratite pažnju na rupice

Većina menstrualnih čašica ima male rupe blizu vrha koje pomažu stvaranju vakuuma. Ove rupe treba redovno i pažljivo čistiti koristeći čistu čačkalicu ili sterilnu iglu, kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje čašice.

Dubinsko čišćenje nakon menstruacije

Sterilizacija 

Nakon ciklusa važno je da operete čašicu mlakom vodom i sapunom. Nemojte koristiti agresivne deterdžente, parfemisane sapune ili alkohol za čišćenje čašice, jer mogu oštetiti materijal od kojeg je napravljena i izazvati iritaciju. Zatim je na redu sterilizacija. Sipajte filtriranu ili flaširanu vodu u šerpicu koju ste odabrali za tu namenu, ubacite čašicu i otkuvajte je 5 do 10 minuta. Preporučuje se korišćenje metalne ili silikonske mrežice kako bi se sprečilo da čašica dodiruje dno šerpe, da ne bi došlo do oštećenja.

Sušenje i čuvanje

Nakon otkuvavanja, ostavite čašicu da se potpuno osuši pre nego što je spakujete.

Spakujte čašicu u torbicu ili kesicu (prilikom kupovine Greta menstrualne čašice dobijate satensku kesicu na poklon) i čuvajte je na čistom, suvom mestu do sledeće upotrebe. Izbegavajte hermetički zatvorene kutije koji mogu sprečiti cirkulaciju vazduha.

Iako menstrualne čašice mogu trajati nekoliko godina, preporučuje se da ih zamenite ako primetite bilo kakve znakove oštećenja kao što su pukotine, promene u teksturi ili boji, ili ako počnu da propuštaju.

Često postavljana pitanja o menstrualnim čašicama

Ako do sada niste koristili menstrualne čašice, verovatno imate pitanja kao što su:

Da li je teško naviknuti se na upotrebu menstrualnih čašica?

Neke žene se mogu naviknutu na menstrualne čašice brzo, dok je drugima potrebno nekoliko menstrualnih ciklusa da se prilagode. Ključ je u praksi i strpljenju. Ne odustajte odmah ako prvi pokušaji ne budu išli glatko. Sa svakim korišćenjem, postaće vam lakše da umetnete, nosite i uklonite čašicu. 

Mogu li koristiti čašicu ako imam obilne menstruacije?

Menstrualne čašice su dizajnirane da prikupe više krvi (15 do 30 mililitara) nego što to mogu standardni tamponi ili ulošci, što ih čini idealnim izborom za žene sa obilnijim menstrualnim ciklusima. Možda će samo biti potrebno da češće prazniti čašicu.

Da li mogu da koristim čašicu tokom noći?

Menstrualne čašice su bezbedne za nošenje tokom spavanja. Zahvaljujući njihovoj sposobnosti da prikupe više krvi, mogu pružiti zaštitu tokom cele noći bez potrebe za menjanjem. Pre spavanja se samo uverite da je čašica pravilno postavljena i da se udobno osećate.

Da li menstrulne čašice mogu da izazovu infekciju?

Kada se pravilno koriste i održavaju, menstrualne čašice imaju veoma nizak rizik od izazivanja infekcija. Važno je da perete ruke pre umetanja i uklanjanja čašice, kao i da je redovno čistite, sterilišete i pravilno čuvate. Ako pak primetime znakove iritacije, prestanite sa korišćenjem i javite se ginekologu.

Može li menstrualna čašica da ispadne?

Menstrualne čašice su dizajnirane da budu sigurne i kada su pravilno umetnute, veoma je malo verovatno da će ispasti. Vakuum koji se stvara i oblik čašice pomažu da ona ostane na mestu.

Da li mogu da koristim menstrualne čašice tokom kupanja u bazenu i moru?

Menstrualne čašice su veoma praktičan izbor tokom kupanja iz nekoliko razloga:

  • prave vakuum unutar vagine, što sprečava ulazak vode unutra
  • za razliku od tampona, menstrualne čašice nemaju spoljašnji deo (kao što je končić) koji može biti vidljiv dok nosite kupaći kostim, pa su diskretnije
  • mogu bezbedno sakupljati menstrualnu krv do 12 sati, što vam pruža duži period zaštite, a to je posebno korisno ako ste na plaži ili na bazenu gde menjanje tampona može biti nezgodno

Menstrualne čašice – simbol modernog pristupa ženskom zdravlju

Menstrualne čašice su proizvod koji naglašava važnost udobnosti, higijene i ekološke održivosti. Iako početak korišćenja može zahtevati period prilagođavanja, brojne prednosti koje pružaju su svakako vredne truda. Ako se odlučite da isprobate menstrualne čašice, konsultujte sa sa svojim ginekologom, a onda na apotekamo.rs odaberite Greta čašicu prema svojim potrebama i olakšajte sebi svaki sledeći ciklus!