Besplatna dostava za porudžbine iznad 2500 dinara Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Zdraviji izbor: prednosti menstrualnih čašica u odnosu na tampone

Umorne ste od kupovine tampona svakog meseca i brige o njihovom uticaju na životnu sredinu i vaše zdravlje? Vreme je da pređete na menstrualne čašice.

Evo 4 razloga zašto ih sve veći broj žena širom sveta bira kao pouzdanog saveznika tokom menstrualnog ciklusa:

Briga o zdravlju

Menstrualni proizvodi direktno utiču na zdravlje, jer su u kontaktu s našim telom nekoliko dana svakog meseca. U poslednje vreme, sve više se govori o skrivenim rizicima povezanim sa upotrebom tampona, kao i o prednostima koje menstrualne čašice nude:

Manji rizik od sindroma toksičnog šoka (STŠ)

Sindrom toksičnog šoka je, iako retko, izuzetno ozbiljno stanje koje je povezano sa upotrebom tampona. STŠ se javlja kada se bakterije, poput Staphylococcus aureus, brzo razmnožavaju i proizvode toksine. Tamponi, zbog svoje apsorptivne prirode, mogu stvoriti idealno okruženje za rast bakterija, posebno kada se nose duže od preporučenog vremena. Nasuprot tome, menstrualne čašice skupljaju krv umesto da je apsorbuju, čime smanjuju rizik od razvoja bakterija i STŠ.

Novi nalazi o toksičnim metalima

Nedavna studija Univerziteta Kalifornija u Berkliju otkrila je prisustvo opasnih metala kao što su olovo, arsen i kadmijum u tamponima različitih brendova. Istraživači su testirali 30 tampona i pronašli “merljive koncentracije” svih 16 metala koje su tražili. Metali su bili prisutni u tamponima bez obzira na to da li su bili organskog ili neorganskog porekla, a olovo je bilo posebno visoko u neorganskim tamponima, dok je arsen bio češći u organskim varijantama. 

Ovi metali mogu ući u tampone putem kontaminiranih sirovina ili kao deo proizvodnog procesa, što je pretnja za zdravlje jer se vagina smatra jednim od najpropustljivijih delova tela za apsorpciju hemikalija.

Menstrualne čašice su napravljene od medicinskog silikona ili TPE-a, bez dodatnih hemikalija, što ih čini sigurnijim za telo. To znači da nema rizika od iritacija ili alergijskih reakcija povezanih sa hemikalijama koje se često nalaze u tamponima​. Ako za sebe želite potpuno zdrav i bezbedan izbor, odaberite Greta menstrualnu čašicu koja je napravljena od izuzetno kvalitetnog hipoalergijskig silikona (bez lateksa i ftalata).

Prirodna pH ravnoteža

Tamponi mogu apsorbovati ne samo menstrualnu krv već i prirodnu vlagu vagine, što može izazvati suvoću i narušiti pH ravnotežu. Ovaj disbalans povećava rizik od infekcija i iritacija. S druge strane, menstrualne čašice ne utiču na prirodnu floru vagine i pomažu u održavanju njene optimalne ravnoteže, smanjujući rizik od infekcija.

Očuvanje životne okoline

U današnje vreme, kada se sve više govori o klimatskim promenama i očuvanju naše planete, važno je razmotriti uticaj svakodnevnih proizvoda na životnu sredinu. Menstrualni proizvodi, poput tampona i uložaka, doprinose značajnom zagađenju zbog svoje jednokratne prirode. 

Prosečna žena tokom svog života potroši oko 11.000 tampona ili uložaka. To su hiljade proizvoda za jednokratnu upotrebu koji stvaraju ogroman ekološki otisak. Menstrualna čašica, s druge strane, može trajati i do deset godina, što znači da prelaskom na čašice značajno smanjujete količinu otpada koji generišete. Ovaj mali korak ima veliki uticaj na smanjenje otpada na globalnom nivou i doprinos je očuvanju životne sredine za buduće generacije.

Ušteda

Kada razmišljate o kupovini menstrualne čašice, početni trošak može delovati veći u poređenju s paketom tampona. Međutim, ovo je investicija koja se brzo isplati. Prosečna cena menstrualne čašice je oko 3.500 dinara, dok se cena paketa tampona kreće od 200 do 500 dinara i traje, u zavisnosti od broja i dužine ciklusa, otprilike mesec dana.

Pretpostavimo da trošite oko 350 dinara mesečno na tampone. To je 4.200 dinara godišnje. U poređenju s ovim iznosom, menstrualna čašica se isplati već u prvoj godini upotrebe. Ako računamo na period od tri godine, troškovi za tampone iznose oko 12.600 dinara, dok vas menstrualna čašica i dalje košta samo 3.500 dinara. To znači da možete uštedeti oko 9.000 dinara.

Osim što vam štedi novac, menstrualna čašica vas oslobađa i stalne brige oko zaliha tampona, posebno tokom neplaniranih putovanja ili hitnih situacija. Kada sve uzmete u obzir, prelazak na menstrualne čašice ne samo da je bolji za planetu i vaše zdravlje, već i za vaš novčanik. Zašto ne biste sebi pružili tu vrstu slobode i uštede?

Udobnost i praktičnost

Jedna od najvažnijih prednosti menstrualnih čašica u odnosu na tampone je njihova udobnost i praktičnost, što ih čini idealnim izborom za aktivne žene koje žele jednostavnost i sigurnost tokom menstrualnog ciklusa:

Prilagođavanje telu: menstrualne čašice poput Grete su dizajnirane tako da se prilagode unutrašnjosti vašeg tela, pružajući udobnost i sigurnost bez osećaja suvoće ili iritacije koje tamponi mogu izazvati. Njena fleksibilnost i glatka površina omogućavaju lako umetanje i vađenje, što je posebno važno za žene koje su aktivne i u pokretu, kao i za one koje tek počinju da koriste menstrualne čašice.

Dugotrajnija zaštita: menstrualne čašice mogu da se nose i do 12 sati bez potrebe za promenom, što ih čini savršenim izborom za dugotrajnu zaštitu. Bez obzira da li provodite dan na poslu, putujete ili uživate u sportskim aktivnostima, Greta pruža pouzdanu zaštitu i slobodu. To znači da možete mirno spavati tokom noći ili se baviti aktivnostima bez brige o curenju ili čestim promenama.

Diskrecija i jednostavnost: menstrualne čašice su izuzetno diskretne i neprimetne kada su pravilno umetnute. Za razliku od tampona, nema trake koja može da proviri, što je čini savršenim izborom za nošenje bilo koje vrste odeće, uključujući kupaće kostime. Osim toga, nema više brige o nošenju rezervnih tampona u torbi ili pronalaženju mesta za zamenu kada ste u javnosti.

Jednostavno održavanje: održavanje menstrualne čašice je jednostavno i praktično. Dovoljno je isprati čašicu toplom vodom i sapunom tokom ciklusa, a nakon ciklusa je možete sterilizovati kuvanjem u vodi kako bi bila spremna za sledeću upotrebu. 

Menstrualne čašice kombinuju udobnost, praktičnost i dugotrajnu zaštitu, čineći vaš menstrualni ciklus mnogo jednostavnijim i manje stresnim. Oslobodite se brige o curenju i čestim promenama, i uživajte u slobodi i sigurnosti koju menstrualne čašice pružaju.

5 pogrešnih uverenja o menstrualnim čašicama

Kao i kod mnogih inovativnih proizvoda, menstrualne čašice su okružene mitovima i zabludama koje mogu odvratiti žene od isprobavanja ovog fantastičnog rešenja. U nastavku razotkrivamo neke od najčešćih zabluda kako bismo vam pomogli da donesete informisanu odluku i zamenite tampone menstrualnim čašicama:

1. Menstrualne čašice su teške za umetanje i neudobne

Mnoge žene misle da je umetanje menstrualne čašice komplikovano ili bolno, posebno ako nikada pre nisu koristile ovaj proizvod.

Istina: uz malo prakse, umetanje menstrualne čašice postaje lako i brzo. Ergonomski dizajnirana, Greta se savršeno prilagođava svakoj vagini, obezbeđujući fleksibilnost, udobnost i neometano korišćenje. Postoji nekoliko tehnika savijanja koje možete isprobati kako biste pronašli onu koja vam najviše odgovara. Ključ je opuštanje mišića i malo strpljenja dok ne steknete rutinu. Korišćenje lubrikanta može olakšati umetanje, posebno na početku.

2. Menstrualne čašice nisu higijenske

Postoji zabrinutost da je teško održavati menstrualne čašice čistim.

Istina: menstrualne čašice su izuzetno higijenske kada se pravilno održavaju. Greta poseduje  sistem za lakše pražnjenje, koji omogućava jednostavno ispuštanje menstrualne krvi, doprinoseći praktičnosti i efikasnosti korišćenja. Dovoljno je isprati je mlakom vodom i oprati blagim tečnim sapunom tokom ciklusa, a na kraju ciklusa je sterilizovati kuvanjem. Time se osigurava da je čašica bez bakterija i spremna za sledeću upotrebu. Uz to, kada kupite Gretu, na poklon dobijate i satensku kesicu za njeno čuvanje.

3. Menstrualne čašice su prevelike

Često se misli da su menstrualne čašice prevelike za udobno umetanje i da će biti vidljive.

Istina: menstrualne čašice dolaze u različitim veličinama kako bi odgovarale različitim potrebama. Prilikom odabira odgovarajuće čašice, uzimaju se u obzir faktori poput starosti, intenziteta menstruacije i da li ste rađali. Kada se pravilno umetnu, menstrualne čašice su potpuno neprimetne i ne izazivaju nelagodnost.

4. Menstrualne čašice se mogu zaglaviti unutar tela

Kod nekih žena postoji (neosnovani) strah da menstrualna čašica može nestati ili se zaglaviti u telu.

Istina: to je fizički nemoguće. Menstrualna čašica ne može nestati unutar vagine. Ona se može pomeriti više u vagini, ali je lako dostupna i može se izvaditi povlačenjem za donji deo čašice. Na primer, na dnu Greta čašice se nalazi trakica koja olakšava pronalazak i uklanjanje, čineći ceo proces brzim i jednostavnim. A ako se osećate nervozno, možete vežbati umetanje i vađenje čašice pre ciklusa dok ne steknete samopouzdanje.

5. Menstrualne čašice su samo za žene sa slabim menstruacijama

Još jedno zabluda je da menstrualne čašice nisu dovoljno pouzdane za žene sa obilnim menstruacijama.

Istina: menstrualne čašice su zapravo odlične za žene sa svim tipovima menstrualnog toka. Dostupne su u različitim veličinama i kapacitetima, što znači da možete izabrati onu koja najviše odgovara vašem ciklusu. Za ogroman broj žena sa obilnim menstruacijama menstrualne čašice su sigurna i pouzdana opciju koja im obezbeđuje dugotrajnu zaštitu bez potrebe za čestom promenom.

Oslobodite se starih navika i pređite na Gretu

Dosta vam je stalne brige oko tampona i njihovih skrivenih rizika? 
Pređite na Gretu menstrualnu čašicu i oslobodite se stresa. Naručite svoju Greta menstrualnu čašicu već danas na apotekamo.rs (uz besplatnu dostavu) i pružite svom telu ono što zaslužuje!