Besplatna dostava za porudžbine iznad 2500 dinara Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Kako smanjiti nadutost stomaka u nekoliko koraka?

Tvrd abdomen.

Proširen struk i stomak.

Osećaj da smo puni.

Gasovi zbog kojih nam se čini da bismo svakog trenutka mogli da poletimo, kao balon sa toplim vazduhom.

Sve su ovo simptomi koji prate nadutost stomaka. 

Ovaj neprijatan problem se povremeno ili stalno javlja kod čak 70% ljudi. Osim estetskih problema (svima nam se barem jednom desilo da ne možemo da zakopčamo farmerke ili pantalone kako treba), nadutost stomaka može izazvati i ozbiljnije zdravstvene izazove. 

Kod težih slučajeva, želudac i creva se naduju i poput balona koji se širi pritiskaju srce i pluća, ometajući njihovu funkciju. Ovo dovodi do otežanog disanja, kratkog daha, a ponekad i do aritmije. U tom slučaju, osim što je neprijatna, nadutost stomaka postaje i bolna. 

Da bismo vam pomogli da rešite ovaj problem, istražili smo šta sve može da izazove nadutost stomaka, kao i koji koraci će vam doneti olakšanje.

Da ne dužimo:

Šta izaziva nadutost stomaka?

Potpuno je normalno da tokom varenja nastane određena količina gasova koja se potom apsorbuje u krvotok i eliminiše procesom disanja. Ali, problem nastaje kada dođe do nakupljanja veće količine gasova, jer akumuliran gas (i hrana) izazivaju taj poznati osećaj nadimanja u gornjem delu stomaka.

A šta dovodi do nakupljanja gasova? Nažalost, ne postoji jedan tačan odgovor, jer brojni faktori mogu izazvati nadutost stomaka. Među njima su i:

 • gutanje veće količine vazduha tokom jela (nedovoljno žvakanje hrane pre gutanja, prebrzo jedenje, razgovor tokom obroka)
 • žvakanje žvaka (pogotovo onih bez šećera – zbog sadržaja manitola ili sorbitola će dodatno izazvati nadutost stomaka)
 • ispijanje gaziranih napitaka (uključujući i gazirane mineralne vode)
 • loše varenje kao posledica unosa veće količine ugljenih hidrata u kratkom roku (enzimi u tankom crevu ne mogu da ih svare)
 • nedostatak enzima laktaze (neophodan za varenje šećera iz mleka)
 • dugotrajna opstipacija (na primer, kao posledica iritabilnog kolona)
 • neadekvatno urađene/fiksirane zubne proteze
 • disabalans crevne flore (preteran rast i razmnožavanje loših bakterija u crevima)
 • nedostatak fizičke aktivnosti
 • konzumiranje masne hrane ili namirnica na koju postoji intolerancija (poput mleka i mlečnih proizvoda, fruktoze, jaja, pšenice i glutena)
 • čest unos namirnica sa visokim FODMAP-om (kao što su crni i beli luk, brokoli, kupus, pasulj, jabuke i kruške, lubenica, karfiol)
 • gastrointestinalne i metaboličke bolesti (ako je nadutost hronična i prate je druge tegobe poput mučnine, povraćanjam bolova, prisustva krvi u stolici, zatvora i/ili dijareje, neophodno je obaviti detaljnija ispitivanja)

Bez obzira na razlog zbog kojeg dolazi do nakupljanja gasova, njihovo zadržavanje, osim nadutosti, izaziva i brojne druge tegobe. Mogu se javiti bolovi u stomaku, gorušica, ubrzavanje pulsa, otežano disanje, povećanje krvnog pritiska i loš zadah. 

Sve ovo bitno utiče na kvalitet života i zdravlje i zato hajde da vidimo:

Kako smanjiti nadutost stomaka?

Da biste otklonili ili umanjili tegobe koje izaziva nakupljanje gasova, primenite ove savete: 

#1 Smanjite unos hrane koja podstiče stvaranje gasova, kao što su pasulj, kupus, karfiol, grašak ili sirovi crni luk

#2 Izbegavajte previše začinjenu, masnu i prženu hranu

#3 Jedite polako, manje porcije, dobro žvaćite i nemojte voditi stresne razgovore tokom obroka

#4 U pripremu hrane uključite biljne začine koji regulišu funkciju creva (poput đumbira, nane, kamilice, komorača i lovora)

#5 Ako već žvaćete žvake, izbegavajte one bez šećera (zbog sadržaja manitola ili sorbitola će dodatno izazvati nadutost stomaka)

#6 U skladu sa savetom većine nutricionista, nemojte mešati voće sa ugljenim hidratima i proteinima

#7 Ako primetite da je nadutost stomaka izraženija nakon konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda, smanjite količinu koju unosite

#8 Eliminišite iz svoje ishrane gazirane sokove i napitke, kao i veštačke zaslađivače i nemojte piti tečnost na cevčicu

#9 Kafa takođe utiče na nadutost, naročito u kombinaciji sa mlekom, pa ograničite njen unos

#10 Proverite da li ste možda intolerantni na neke namirnice (mleko i lečni proizvodi, fruktoza, gluten, jaja, pšenica i sl.)

#11 Povećajte unos vode i fizičku aktivnost ako vas muči opstipacija – uredna stolica će smanjiti i prisustvo gasova i samim tim i nadutost stomaka

#12 Pokušajte da smanjite količinu stresa u svakodnevnom životu, jer visok nivo kortizola može da izazove loše varenje, nadutost i druge stomačne tegobe

#13 Masirajte stomak nežno, jer će vam to pomoći da ga opustite i poboljšate varenje

#14 Vodite dnevnik ishrane barem 14 dana kako biste uočili namirnice koje doprinose osećaju nadutosti i pojavi gasova

A osim promenom životnih navika, nadutost stomaka se može ublažiti i korišćenjem preparata koji se lako i dobro podnose. Mi vam preporučujemo:

FLOBIAN A40 33%GRATIS

Probiotski soj Lp 299v, koji je na našem tržištu prisutan pod zaštićenim imenom Flobian, ima jedinstven, patentiran mehanizam delovanja, kojim doprinosi sprečavanju nastanka gasova.

Čak 20 milijardi dobrih bakterija prisutnih u svakoj kapsuli preparata, čvrsto prijanjaju na površinu creva i vezuju se za specifične receptore, na koje bi se inače vezale loše bakterije koje dovode do stvaranja gasova. Tako Flobian blagotvorno deluje na sluzokožu creva, i stvara idealnu mikrosredinu za rast i razvoj dobrih bakterija, čime se eliminiše glavni uzrok nastanka gasova i nadutosti. Dobre bakterije u preparatu Flobian pomažu peristaltiku, podstiču rad creva i poboljšavaju ukupno varenje.

Flobian, 40 kapsula, + 33% gratis
Eliminiše gasove, nadutost i grčeve u stomaku

DIGEST 365 90 CAPS

Ovaj dodatak prehrani pomaže olakšano varenje i sprečava simptome povezane sa sporim/lošim varenjem poput nadimanja, gasova i stomačnih grčeva. DIGEST 365 KAPSULE ne sadrže gluten, mleko, orašaste plodove, niti šećer. 

SOLGAR COMFORT ZONE DIGESTIVE COMPLEX KAPSULE A90

Kompleks probavnih enzima Solgar Comfort Zone Digestive Complex napredni je kompleks probavnih enzima koji pomaže u aktivaciji učinkovitije probave. 

S jedanaest prirodnih enzima (kao što su amilaza, pektinaza/fitaza, invertaza, maltaza i alfa galaktozidaza) i uz dodatak biljnih sastojaka (poput kumina, đumbira i anisa), Solgar Comfort Zone Digestive Complex pospešuje prirodni proces probave u organizmu, te smanjuje nadutost stomaka i mučninu.

Solgar comfort zone digestivni enzim, 90 kapsula
Kompleks probavnih enzima

TerraNova Probavni enzimi A50 cps

TerraNova organska, biljna kapsula sa aktivnim sastojcima, enzimima i Magnifood superhranom (plod morača, herba zelenog ječma, stabilizovane pirinčane mekinje, koren đumbira, list artičoke, plod kardamoma, koren gorčice) pomaže varenje svih vrsta hrane, uključujući proteine, masti, skrob i druge ugljene hidrate, šećere, celulozu i vlakna.

TerraNova Probavni enzimi razgrađuju masti, ugljene hidrate i proteine čime doprinosi čišćenju tankog creva od nesvarenih delova hrane koji inače uzrokuju procese truljenja, nakupljanje gasova i šetnih mikroorganizama. Uz to i omogućavaju bolju apsorpciju hranljivih materija iz hrane i pozitivno utiču na zdravlje organizma.

MAXMED ENZYNORM KAPSULE A20

MAXMED ENZYNORM KAPSULE sadrže kombinaciju digestivnih enzima biljnog i mikrobiološkog porekla koji učestvuju u razgradnji i varenju proteina, masti i ugljenih hidrata. Pored toga, sadrži i kapsulu potpuno biljnog porekla koja je takođe i gastrorezistentna, što znači da se razlaže direktno u crevima gde je najpotrebnije, kako bi se umanjile tegobe kao što je nadutost stomaka.

MaxMedica Enzynorm, 20 kapsula
Efikasno sprečavaju digestivne tegobe

Nadamo se da ćete uz ove savete i suplemente koje smo preporučili (možete ih kupiti na apotekamo.rs po non-stop niskim cenama i uz besplatnu dostavu) konačno uspeti da pobedite nadutost stomaka. Apotekamo će se uvek potruditi da Vam obezbedi najpovoljnije uslove kupovine. Ukoliko pronađete proizvod po povoljnijoj ceni na nekoj drugoj online platformi javite se Apotekamo korisničkom servisu i mi ćemo Vam ponuditi proizvod po toj ili nižoj ceni, za više informacija kliknite OVDE.