Besplatna dostava za porudžbine iznad 2500 dinara Non-stop niske cene Jednostavno Brzo

Alergija na ambroziju kod dece: Kako da prepoznate i ublažite simptome

Kijanje (i više od 10 puta uzastopno).

Svrab u nosu i curenje iz nosa.

Suzne i crvene oči.

Kašalj i otežano disanje sa osećanjem nedostatka vazduha.

Nervoza i smanjena koncentracija.

Kada roditelji uoče ove simptome, najčešće misle da je u pitanju neki virus. Ali, ako izostaje povišena temperatura i grlo je “mirno”, velika verovatnoća je da tegobe izaziva alergija na ambroziju.

Ako se ne leče na vreme, alergijske reakcije mogu izazvati brojne dodatne zdravstvene probleme (uključujući i alergijsku astmu). Zato u redovima koji slede delimo sa Vama šta je važno da uradite ako sumnjate da vaše dete ima alergiju na ambroziju.

Alergija na ambroziju kod dece – kako se stiže do dijagnoze

Nakon što uočite simptome koje smo opisali u uvodu (a koji mogu biti praćeni i promenama na koži u vidu crvenih pečata i svraba), obratite se pedijatru.

Pedijatar će relativno lako postaviti dijagnozu nakon alergološkog ispitivanja. Iako postoje novije metode, i dalje se najviše koriste takozvane kožne probe – na kožu podlaktice se nanose posebno napravljeni rastvori alergena, među kojima je i polen ambrozije. Ovaj jednostavan i brz dijagnostički test će već nakon 15 minuta pokazati da li je dete alergično na ambroziju (kao i na druge alergene). Ako se pojavi pozitivna reakcija (crvenilo) dijagnoza je jasna.

Nakon pregleda i postavljanja dijagnoze, pedijatar će prepisati terapiju antihistaminicima. Ako se radi o ozbiljnoj alergiji, lekar prepisuje nazalne kortikosteroide koji se primenjuju kao sprejevi. Ove lekove nije preporučljivo koristiti dugo (niti ih uzimati na svoju ruku), pa odlazite redovno na kontrole i konsultujte se sa pedijatrom.

Kako olakšati simptome

Uz prepisanu terapiju možete, u dogovoru sa pedijatrom, koristiti i određene preparate. Za prevenciju i olakšavanje tegoba koje izaziva alergija na ambroziju kod dece, preporučujemo vam:

PROPOLAID RINO sprej za nos 

PROPOLAID RINO sprej za nos je sprej na bazi propolisa i hamamelisa u mikrobiološki čistom fiziološkom rastvoru. Propolis deluje protiv virusa i bakterija, hamamelis olakšava disanje, a fiziološki rastvor neguje i čisti osetljivu sluzokožu nosa. Pogodan je za decu stariju od 6 godina i odrasle kod nazeba, kijavice i alergijskog rinitisa. Proizvod ne sadrži gluten, derivate mleka, laktozu i GMO i pogodan je i za vegetarijanski način ishrane. Osobe alergične na med i pčelinje proizvode ne treba da koriste ovaj proizvod.

Dr. Viton Allewin

Dr. Viton Allewin tablete za žvakanje:

  • smanjuju simptome alergije 5 – 10 minuta nakon upotrebe
  • pomažu kod atopijskog dermatitisa
  • imaju klinički dokazano delovanje na sve vrste sezonskih alergena
  • prirodne i bezbedne bez sedativnog delovanja

Efikasnost na ublažavanje simptoma alergije je dokazana u randomizovanom, dvostruko slepom, kontrolisanom kliničkom ispitivanju. Dr. Viton Allewin smanjuje osećaj svraba kod 80% pacijenata koji imaju atopijski dermatitis, u toku prve 4 nedelje korišćenja. Kvalitet sna je posledično poboljšan kod 79% dece. Proizvod nije namenjen za upotrebu kod dece ispod 3 godine.

TerraNova Kvercetin A50 cps 

Sastojci koji se koriste u ovom proizvodu su osušeni u zamrzavanju. Svaki sastojak je odabran da ispunjava određenu funkciju; pružajući sinergističke enzime i ko-faktore koji podržavaju sadržaj mikronutrijenata u proizvodu i povećavaju ukupnu nutritivnu aktivnost proizvoda. List koprive, koren kurkume i breskva koja se nalaze u ovom proizvodu mogu pomoći u zdravom odgovoru na alergene iz okoline, naročito u respiratornom tkivu. Pogodan je za decu stariju od 12 godina.

GD-POLY CPS A60  

Immuno GD-poly je potpuno prirodan preparat koji regulacijom imunog odgovora pomaže da se spreči pojava alergije (Immuno GD poly štiti ćeliju, sprečava oslobađanje histamina i vezivanje alergena). Ukoliko se alergija javi, pomaže da se uklone tegobe (gušenje, kijanje, peckanje u grlu, curenje vodenastog sekreta iz nosa, crvenilo i svrab očiju). 

Preporučuje se preventivno korišćenje preparata Immuno GD-poly tri nedelje pre očekivanog delovanja uzročnika alergija. Ovaj preparat se posebno preporučuje osobama alergičnim na polen, ambroziju, prašinu, kod alergijske astme, sinuzitisa, bronhitisa i alergijske kijavice. Napomena: ne preporučuje se za decu mlađu od 12 godina.

ALLERGFORTE TABLETE A60 

Allergforte tablete su jedinstvena kombinacija vitamina, mikroelemenata i biljnih ekstrakata sa dokazanim antioksidantnim, antialergijskim i imunomodulatornim dejstvom koji daju imunološku podršku kod osoba sa sezonskom preosetljivosti na alergene. Upotreba tableta jača imuni odgovor i smanjuje zapaljenske simptome (uključujući očne i nazalne) prouzrokovane alergijama. Pogodan je za decu stariju od 14 godina.

PRIMED 2 

PRIMED 2 je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi kvalitetnog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla. Mogu ga koristiti osobe koje imaju astmu, bronhitis, alergijski rinitis, sinuzitis i hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP). Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive i pogodan je za decu stariju od 3 godine. 

LERTAL 

LERTAL tablete su prirodni, dijetetski preparat koji se koristi  u terapiji alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. U svom sastavu imaju: 

  • kvercetin – stabilizuje mast-ćelije i drži alergijsku reakciju pod kontrolom jer smanjuje oslobadjanje histamina 
  • suvi ekstrakt crne koprive – smanjuje nivo IgE u krvi i zaustavlja simptome sezonskog alergijskog rinitisa i rinokonjuktivitisa
  • vitamin D3 – reguliše imuni odgovor

Zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji dvoslojne “ brzo-spore“ LERTAL tablete kontrolisanim oslobađanjem aktivnog principa smanjuju alergijsku simptomatologiju (curenje nosa, kijanje, svrab, peckanje oka, kratak dah, suzenje očiju). Upotreba tableta ne dovodi do neželjenih efekata dugotrajne upotrebe antihistaminika i kortikosteroida (pospanost, glavobolja, suvoća očiju, povećanje očnog pritiska). Ne preporučuje se za decu mlađu od 9 godina.

PROPOMUCIL SPREJ ZA ALERGIJE 

PropoMucil Sprej za Alergije pored propolisa i NAC-a je dodatno obogaćen kvercetinom, etarskim uljem timjana, eukaliptusom i vitaminom D3. Dodatno oblaže sluznicu nosa, pravi zaštitnu barijeru za prodor alergena iz vazduha i olakšava disanje. Zahvaljujući kvercetinu smanjuje histamin, pa samim tim umanjuje simptome kao što su: kijavica, svrab curenje i zapušenost nosa. Pogodan je za decu stariju od 3 godine.

SREBROSEPT SPREJ ZA NOS 30ML

Srebrosept Sprej za nos olakšava cirkulisanje vazduha kroz gornje disajne puteve, smanjuje otok sluzokože nosa, reguliše njenu fiziološku funkciju i neguje je. Jedinstvena kombinacija prirodnih sastojaka (nana, žalfija, timijan, menta, eukaliptus i koloidno srebro) deluje blagotvorno u slučaju alergijske kijavice, zapaljenja i infekcija sinusa, prehlade i gripa praćene kijavicom, suve i iritirane sluzokože nosa. Nije pogodan za decu mlađu od 3 godine.

Srebrosept Sprej za nos ublažava alergijske reakcije, utiče na regeneraciju oštećene sluzokože, vraća joj prirodnu vlažnost i sposobnost samoprečišćavanja.

Alergija na ambroziju kod dece – preventivne mere

Ambrozija je izuzetno agresivna – dovoljno je dvadesetak polenskih zrnaca u kubnom metru da decu (kao i odrasle alergične na ovu biljku) počinju da muče tegobe. Zato preduzmite dodatne mere opreza:

  • redovno proveravajte informacije o koncentraciji polena ambrozije (na lokalnoj TV/radio stanici, novinama ili na internetu)
  • pratite vremensku prognozu da biste saznali kada će vremenski uslovi kao što je vetar povećati nivo polena, tako da možete biti spremni
  • ako se predviđa visoka koncentracija polena ili vremenski uslovi koji pogoduju njegovom širenju, neka dete počne da uzima prepisane medikamente dva do tri dana ranije
  • zatvorite prozore i vrata uveče ili tokom bilo kojeg dela dana kada je koncentracija polena visoka
  • pročistite unutrašnji vazduh – održavajte klima uređaje u domu i autu, koristite prečišćivače vazduha i čistite podove usisivačem sa odgovarajućim filterima
  • u šetnje odlazite nakon obilnih kiša, kada je vazduhu najmanje polena
  • kada se dete vrati kući stavite odeću koje je nosilo na pranje i neka se okupa, kako bi se odstranio polen sa kože i kose
  • ako ste u mogućnosti, nemojte prostiratiti i sušti veš napolju – polen može da ostane na čaršavima i peškirima
  • zatvarajte prozore na svojim automobilima tokom vožnje
  • često presvlačite dete

Osim toga, tokom cvetanja ambrozije (od početka jula do ranih mrazeva) izbegavajte da u obroke uključujete lubenice, dinje, tikvice, krastavce, banane, kesten, paradajz i zelenu salatu – ove namirnice (zbog unakrsne reakcije sa ambrozijom) mogu pogoršati akutno stanje. 
Primenom ovih saveta i kombinacijom terapije i preparata za prevenciju i ublažavanje simptoma (možete ih kupiti po non-stop niskim cenama na apotekamo.rs) držaćete stvari pod kontrolom i olakšati dnevno funkcionisanje vašeg deteta.

Oznake: